Overslaan en naar de inhoud gaan

Handhygiëne

Een goede handhygiëne is uiteraard erg belangrijk.

Er wordt gevraagd om doorheen de dag zeer regelmatig de handen te wassen met water en zeep (waarna gebruik van papieren wegwerphanddoekjes) en extra tussendoor, of in omstandigheden waarin wassen niet mogelijk is, de handen te ontsmetten. Bij het betreden van de voorziening wordt ook aan externen gevraagd om de handen eerst te ontsmetten (alcoholgel wordt voorzien aan alle ingangen).

Tevens benadrukken we het belang van een goede hoest- en nieshygiëne: je gebruikt bij voorkeur een papieren zakdoek die je meteen weggooit na gebruik (en je wast of ontsmet de handen nadien). Indien je deze niet bij de hand hebt, hoest of nies je in de plooi van je elleboog, niet in de hand.

Handen schudden als vorm van begroeting wordt over het algemeen vermeden.

Afhankelijk van de mogelijkheden van de cliënten passen zij deze maatregelen inzake hygiëne ook toe.

Mondneusmaskers

Een mondneusmasker is niet meer verplicht, tenzij je ziektesymptomen vertoont. Bij de leefgroepen met kwetsbare bewoners dragen de medewerkers een chirurgisch mondneusmasker bij nauwe verzorgingscontacten.

Onderhoud en ontsmetting

Zowel individuele kamers/bureaus als gezamenlijk gebruikte ruimtes dienen extra verlucht te worden (meermaals dagelijks).

Plaatsen die veel aangeraakt/gebruikt worden (zoals deurklinken, tafelbladen, toetsenborden, toiletten, …) worden regelmatig gereinigd en gedesinfecteerd.

In geval van een bevestigde COVID-19 besmetting zijn er specifieke richtlijnen inzake het omgaan met en reinigen van verzorgingsmateriaal, wasgoed, vaat, …

Actieve opvolging van de gezondheid

We vragen aan de medewerkers van Klavier om aanhoudend alert te zijn voor eventuele COVID-19 ziektesymptomen (o.a. koorts >37.5°, ademhalingsproblemen, hoesten, keelpijn, ...) bij zichzelf en hun gezinsleden, alsook bij de cliënten en hun familie.

Tevens wordt er aan de betrokken families gevraagd om ons op de hoogte te brengen van eventuele ziektesymptomen, COVID-19 testing of quarantainemaatregelen bij de cliënt en/of de gezinsleden tijdens een verblijf thuis.

Medewerkers worden gevraagd om niet te komen werken, en eerst hun huisarts te raadplegen, indien ze zelf ziek zouden zijn.